Despre iertare

       Iertarea presupune renunţarea la resentimente și la felul in care ne victimizam (Kurtz și Ketchum, 1992 apud Jacinto şi Edwards, 2011).

      Iertarea este o abilitate care poate fi învățată; un beneficiu pentru individul care iartă, nu pentru cel care a ofensat; o oportunitate de a prelua controlul asupra situației și reafirmare a puterii personale; un act care permite individului să-și asume responsabilitatea pentru sentimentele personale și o ocazie de a accepta vindecarea personală (Luskin, 2002 apud Jacinto şi Edwards, 2011).

Aş putea să iert? Cu ce mă ajută dacă iert?

Dacă eşti în situaţia in care …ai fost rănit de cineva, dacă încă mai suferi de pe urma acestei răni…înainte de a citi ce am scris mai departe, te rog să răspunzi la întrebările de mai sus. Notează toate gândurile care-ţi trec prin minte. Ia în considerarea sentimentele, gândurile, comportamentele tale şi efectul pe care acestea le au asupra relaţiilor tale.Neiertarea trezeşte in tine furie????… vezi lumea în culori mai închise, ..unii ajung chiar să nu mai vadă lucrurile frumoase din jurul lor…

Este normal şi sănătos să te superi, să te înfurii faţă de o nedreptate, atâta timp cât este limitată in timp. Nimeni nu ar trebui să se simtă vinovat pentru acest lucru. In schimb, dacă este manifestată un timp îndelungat, devine o problemă, atrage atenţia Robert Enright, în cartea sa “Cum să dăruieşti iertarea” (2001).“Unele forme de mânie sunt uşoare şi trecătoare; ca o ploaie de vară, izbucneşti după care te calmezi. Dar dacă constaţi că furia nu a trecut după o perioadă mai îndelungată, după săptămâni, luni sau chiar ani de la evenimentul dureros, continui să te gândeşti la ce s-a intâmplat,căutând o cale de răzbunare sau simţindu-te la fel de rănit, probabil că furia ta s-a transformat intre timp în resentiment. Eşti persoana potrivită pentru a începe procesul iertării.”

Enright, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin, care a iniţiat primul program ştiinţific referitor la iertare din SUA, povesteşte că persoanele cu care a lucrat au declarat că “resentimentele lor erau un mod de a-l închide pe cel care i-a rănit într-un fel de închisoare emotională. Atâta vreme cât ei îşi controlau accesele de furie şi amărăciune, celălalt stătea într-o <celulă de închisoare>. De-a lungul timpului, insă au început să înţeleagă că, de fapt, ei înşişi erau prizonierii urii şi nu cealaltă persoană. Ura noastră ne afctează emoţional mai mult decât pe cel care a făcut rău.”

Decizia de a ierta, pentru a pune capăt furiei, nu inseamnă că nu te vei mai înfuria niciodată şi mânia nu va mai apare deloc. Furia este o emotie pe care fiecare din noi o trăim la un anumit moment dat, în anumite împrejurări dar folosită în exces, are efecte nocive asupra organismului nostru sau asupra relaţiilor cu ceilalti.

A ierta…înseamnă să te eliberezi de stările negative pe care le porţi cu tine, de furie, poate. Atunci când nu-ţi consumi o mare parte din timp punându-ţi întrebări despre cum poţi să te răzbuni sau cât de nefericit/ă eşti, pe când celuilalt îi este poate mai bine, ai ocazia să te concentrezi să îţi îmbunătăţeşti mai bine relaţiile tale cu ceilalţi. Poate că furia acumulată fură din timpul şi calitatea orelor petrecute alături de cei dragi. Totodată, afectează corpul care este invadat de adrenalină, inima bate mai repede, context in care furia poate favoriza apariţa unui comportament autodistructiv.

Iertarea, va fi astfel un dar pentru tine şi pentru acele persoane pe care le iubeşti şi le apreciezi.

Prin iertare, gândurile negative, pesimiste se transformă în unele mai sănătoase, deschise spre nou, spre speranţă. Dar pentru a ajunge aici, nu există un clic automat care să te elibereze. Numai atunci când te decizi să intorci cheia în broască, poţi să te eliberezi, să evadezi din celula în care eşti închis/ă.  Alege curajul să faci asta!

Care sunt paşii necesari pentru a ierta?

…în episodul următor…